SINDS 1824

In de binnenbocht van de haven valt de Havenkerk van Schiedam meteen op. De tempelachtige kerk is destijds bewust gebouwd om te imponeren, wat de kerk na bijna tweehonderd jaar nog steeds doet. Schiedam werd bekend als de jeneverhoofdstad van de wereld en de verbinding met jenever speelt ook een rol in het verleden van de Havenkerk. Het is nu een rijksmonument.

NEOBAROK INTERIEUR

Al twee eeuwen lang weerspiegelt de Havenkerk in het water van de Lange Haven. Nu er pal voor de kerk een mooie steiger aan de kade is geplaatst, kunnen boten pal voor het gebouw aanmeren. Zo kun je een gezelschap ook bijvoorbeeld met een fluisterboot naar de Havenkerk laten varen. Het water kan ook een plek zijn voor een schitterend vuurwerk als openingsceremonie voor een event.

BOEI RESTAUREERT

Na een lange staat van dienst werd de Havenkerk in 1967 gesloten voor erediensten. In 1972 betrok de protestantse gemeente Maasbach Wereldzending de kerk, en verliet die weer in 2008. In 2010 werd het rijksmonument gered door de Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven. BOEi, een landelijke stichting die cultureel erfgoed restaureert en herbestemt, knapt de Havenkerk sinds 2018 stapsgewijs op, waarmee het als evenementenlocatie blijft bijdragen aan de historische binnenstad.