SINDS 1824

De historie van de Havenkerk: In de prachtige binnenbocht van de historische haven schittert de imposante Havenkerk van Schiedam, onmiddellijk een blikvanger voor iedereen die haar aanschouwt. Met haar majestueuze tempelachtige architectuur werd de kerk destijds met een specifiek doel gebouwd: indruk maken. En zelfs na bijna twee eeuwen slaagt ze nog steeds glansrijk in die opzet. Schiedam, wereldwijd bekend als de trotse jeneverhoofdstad, heeft een diepe verbinding met de Havenkerk, waarbij de geschiedenis van beide onlosmakelijk met elkaar verweven is. Als een bewonderenswaardig rijksmonument omarmt de Havenkerk haar rol als een tastbaar erfgoed dat de rijke tradities en cultuur van Schiedam belichaamt en koestert.

NEOBAROK INTERIEUR

De Havenkerk heeft gedurende meer dan twee eeuwen haar majestueuze weerspiegeling behouden in het serene water van de schilderachtige Lange Haven. Onlangs is er een prachtige steiger geïnstalleerd aan de kade, recht voor de kerk, waardoor boten nu moeiteloos kunnen aanmeren vlak voor dit indrukwekkende bouwwerk. Deze toevoeging opent een wereld aan mogelijkheden, bijvoorbeeld om een gezelschap te verwelkomen met een betoverende fluisterboottocht naar de Havenkerk, waar ze een glorieuze entree kunnen maken die hen nog lang zal bijblijven. Bovendien biedt het kalme water niet alleen een idyllische achtergrond, maar ook een perfecte locatie voor een adembenemend vuurwerkspektakel. Stel je voor: een spectaculaire vuurwerkshow die dient als adembenemende openingsceremonie voor een onvergetelijk evenement, terwijl het fonkelende licht zich weerspiegelt in het glinsterende water van de Lange Haven.

BOEI RESTAUREERT

De Havenkerk sloot in 1967 na een lange staat van dienst haar deuren voor erediensten. In 1972 nam de protestantse gemeente Maasbach Wereldzending haar intrek in de kerk, maar vertrok weer in 2008. In 2010 redde de Stichting tot Restauratie en Instandhouding van de kerk aan de Lange Haven het rijksmonument. Sinds 2018 renoveert BOEi, een landelijke stichting die cultureel erfgoed restaureert en herbestemt, de Havenkerk stapsgewijs, zodat het zijn rol als evenementenlocatie in de historische binnenstad kan behouden.